Son günlerde Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremler, bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor. Ardından, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bu tür doğal afetlerde nasıl davranılması gerektiği konusunda vatandaşlara önemli uyarılar yaptı. Depremlerin ne zaman ve hangi şiddette olacağı önceden kestirilemese de, bu durumlarda izlenecek doğru adımlar hayat kurtarıcı olabilir. AFAD'ın dağıttığı bilgilerle, vatandaşların öncelikle kendilerini ve sevdiklerini korumaları hedefleniyor.
Deprem anında en çok merak edilen konu, hangi hareketlerin güvenli olduğu. AFAD, depreme hazırlık aşamasında önemli bir kaynak olarak, 'Saklanacak en güvenli yerler nereler?' sorusuna detaylı cevaplar sunuyor. Deprem sırasında binaların dışına çıkmak yerine, iç mekânda kalmanın daha güvenli olduğunu kaydeden AFAD, hiçbir koşulda merdivenlerden inmemek gerektiği vurgusunu yapıyor. Olası bir deprem anında, masanın altına girmek veya iç duvarlara yaslanmak en güvenli hareket olarak öneriliyor. Ayrıca, binaların kaçış yollarının kontrol edilmesi ve bu yolların açık tutulması önemli bir diğer husus...
Deprem sonrası, hasar görebilecek yapılar ve bu yapılardaki olası artçı sarsıntılar vatandaşlar için büyük bir risk oluşturuyor. AFAD, deprem sonrası göz önünde bulundurulması gereken ilk unsurların başında hasar görebilecek binalardan uzak durmak gerektiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra, elektrik ve gaz hatlarının kontrol edilmesi, sızıntı olup olmadığının denetlenmesi gerektiği de hatırlatılıyor. Eğer gaz sızıntısı şüphesi varsa, AFAD, yetkililerin gelmesini beklemeden hiç bir ateş kaynağı kullanmamayı ve hemen dışarı çıkmayı öneriyor. Ayrıca, yardım beklerken telefon hattının meşgul olmaması adına SMS ile iletişim kurmak daha uygun bir seçenek olabilir.
Bunun yanı sıra, deprem anında ve sonrasında ilk yardım bilgilerini bilmek, olası yaralanmalarda hayati önem taşıyor. AFAD, halkı, temel ilk yardım eğitimleri alarak bu durumlarda nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilinçlenmeye teşvik ediyor. Yaralı birine ilk yardım müdahalesi yapmadan önce, kişiyi değerlendirip emin olduğunda hareket etmenin önemini vurguluyor. Olası yaralanmadan dolayı hareketsiz kalmanın, durumu daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor.
Vatandaşların deprem durumunda bilgisiz kalmamaları ve hazırlıklı olmaları için AFAD çeşitli bilgilendirme seminerleri düzenliyor. Bunun yanı sıra, internet üzerinden ulaşılabilen birçok kaynak ve uygulama da mevcuttur. Bu kaynaklardan faydalanarak deprem konusunda daha bilinçli bir toplum oluşturmak mümkün. AFAD’ın sağladığı bilgiler ve öneriler ile trafik kazası ya da diğer acil durumlar gibi depremin olabileceği her an vatandaşların güvenliğini sağlamak adına gerekli adımları atması bekleniyor.
Sonuç olarak, doğal afetlerin önüne geçmek mümkün olmasa da, bu durumlara hazırlıklı olmak ve tedbir almak, hem bireylerin hem de toplumun güvenliği açısından son derece önemlidir. AFAD’ın bu konuda yaptığı uyarılar, tüm Türkiye'yi kapsayan bir bilinçlenme sürecinin başlamasına büyük katkı sağlayacaktır. Hep birlikte bu tür doğal afetlere karşı daha hazırlıklı, daha bilinçli ve daha dayanıklı bir toplum oluşturmak adına her bireyin üzerine düşeni yapması gerektiği unutulmamalıdır.